FANI MARKI Z KONINA I OKOLIC
Witam, mam taki problem z 523i, że jak jeżdżę po mieście to temperatura jest ok tzn. pośrodku zegara. Natomiast jeżeli jadę na trasie to spada pomiędzy niebieskie pole a pierwszą kreskę i wygląda jakby silnik się nie dogrzewał. Wydaje mi się, że to termostat ale może już ktoś miał taki problem i wie w czym problem. Dodam jeszcze że przy jeździe po mieście wentylator załącza się chyba prawidłowo bo co jakiś czas.
Moderator
też mi sie wydaje że to będzie termostat ponieważ masz go chyba cały czas otwartego i w mieście trzyma temperaturę bo nie wieje tak mocno na chłodnicę i pozatym w mieście to silnik zawsze mocniej sie nagrzewa tak jak to nieraz widziałem jak ludziom płyn wywalało w korkach na mieście. ale niech się wypowiedzą większe mózgi z zakresu mechaniki bo na pewno ktoś taki jest na forum
Pierwsze co zrób to wymień termostat to on jest w większości przypadków winowajcą nie dogrzanego silnika tzw. książkowy przypadek (tak jak Seba-e46 napisał pewnie cały czas jest otwarty termostat), też tak miałem tylko z tym że ja mam 2 termostaty i wymieniłem 2 dla świętego spokoju ale raczej winny był główny :) Tylko jak będziesz wymieniał to nie zapomnij odpowietrzyć układu chłodzenia po zabiegu
Moderator
no właśnie adikko5 pochwal się czy ogarnąłeś temat bo jesteśmy ciekawi
tak więc przyczyną był termostat, ale przy okazji okazało się że jest pęknięta chłodnica i koszty znacznie wzrosły. Po wymianie wszystko działa poprawnie, szybko się nagrzewa i trzyma odpowiednią temperaturę. Koszt z wymianą 700zł i
Moderator
może kolega odwiedził serwis u pana Smorawińskiego hehe
Moderator
a no to zmienia postać rzeczy hehe. w takim razie dałeś jak dla mnie całkiem ok choć powiem Ci że ja i tak auta na taką naprawę bym rzeźnikom nie oddał i wolałbym sam ogarnąć
Moderator
tego to już nie wiem hehe ale może dobrej jakości i przez to bo przecież dobrze wiemy jakie są widełki cenowe na części w zależności od jakości chyba że Adrian zaszalał i kupił oryginał hehe