FANI MARKI Z KONINA I OKOLIC
OBSERWATOR‽
Witam,
poszukuje ogarniêtego i dobrego mechanika w Kaliszu lub w Koninie, najlepiej takiego co sam ma E46.
Sam posiadam E46 i w³a¶nie z nim mam problem, jakim¶ z³ym trafem nagle pojawia siê problem po problemie, kilka rzeczy to np. dziwny d¼wiêk pod mask±, taki metaliczny, który jest zagadk± dla mechanika u którego by³em,
pewnie dla wielu mechaników te¿ nie bêdzie to jaki¶ oczywisty d¼wiêk, dlatego przyda³by mi siê taki konkretny mechanik co zna siê bdb. na E46 czy BMW.
Jednak s± te¿ inne problemy np. z wa³em.
Macie kogo¶ do polecenia?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez marekd1986 (2012-06-11 15:40:13)
w patrzykowie jest dobry mechanik ale nie ma chyba e46:) zaraz za przejazdem kolejowym po prawej stronie ale tani te¿ nie jest.
ko³o lichenia te¿ jest mechanik elektronik co zajmuje siê bmw bo sam ma albo mia³ E46 2.0d. a dok³adniej jest to chyba ju¿ Helenowo. Ale za tani chyba te¿ nie jest bo jak inni pod³añczaj± pod kompa za 50 z³ to on chcia³ 70 bo BMW ale to by³o 2 lata temu. napis zco¶ wiêcej o o swoim bmw jaki motor itd. jakie jeszcze masz problemy. Co siê dzieje Ci z tym wa³em chodzi o napêdowy?
Gość
potwierdzam, ko³o lichenia jest dobry magik od beemków i ogólnie dobry elektryk-elektronik
OBSERWATOR‽
Witam,
w silniku s³yszê metaliczny d¼wiêk, ojciec uzna³ ¿e to ³o¿ysko dla mnie to zbyt delikatny aczkolwiek bardzo szybko powtarzaj±cy siê d¼wiêk jak na ³o¿ysko, nie wiem czy to nie s± wtryski czy co¶ powa¿nego.
Z wa³em sprawa wygl±da tak, ¿e czasem mi tak "puknie", przesunie siê, stuknie wa³, auto by³o u ponoæ niez³ego mechanika, który kiedy¶ upala³ kilka BMW, który je¼dzi na zloty, jednak nie wie czy to most, czy wa³ czy krzy¿ak i radzi swoj± drog± pojechaæ do kogo¶ kto siê zna. Czasem biegi wchodz± lepiej czasem gorzej, skrzynia siê przesuwa b±d¼ przestawia, problem wystêpuje szczególnie miêdzy 1, 2 i 3 biegiem w mie¶cie, jest to do¶æ irytuj±ca sprawa.
Trzeci temat, to samochodem potrafi szarpn±æ, jak puszcze gaz i wcisnê sprzêg³o, gdy¿ chcê wysprzêgliæ bieg przed skrzy¿owaniem, wtedy potrafiê poczuæ takie lekkie szarpniêcie samochodem. A gdy wcisnê sprzêg³o nie puszczaj±c gazu i dopiero po tym puszczê gaz to wsyzstko jest ok, ale to nie jest wtedy jazda dla przyjemno¶ci ale nauka jak je¼dziæ z tym "problemem".
Czwarta i pi±ta sprawa to... ostatnio trochê pewniej siê czuje w tylnio napêdowcu który¶ raz siê wybralem poje¼dziæ (je¿d¿ê zazwyczaj jedynie w weekendy) i chcia³em troszkê pobawiæ siê skorzystaæ z napêdu RWD. Dwa/trzy razy skrêcaj±c i puszczaj±c ze sprzêg³a (wiadomo o co chodzi) doprowadzi³em auto do odcinki, nie panowa³em nad tym tak w 100% dlatego by³a odcinka, wiadomo pierwsze koty za p³oty, ale wydaje mi siê ¿e po tej zabawie, trochê ciê¿ej chodzi mi kierownica, wydaje mi siê ¿e auto straci³o troszkê na mocy i osi±gach oraz auto dosta³o LAGa tzn. wciskam gaz i raz dwa czasem trzy i dopiero zaczyna przy¶pieszaæ, jest takie zamulone.
Swoj± drog± przyda³oby siê autku przyjrzeæ po zakupie, w zasadzie nie dawno je kupi³em, wiêc niech kto¶ ogarniêty je obejrzy.
I to tyle trochê siê rozpisa³em, ale mo¿e to pokarze dlaczego potrzebuje kogo¶ kto siê zna na e46, kto czuje tego blusa, lubi bmw i ma do tego smyka³kê ¿eby nie wymieni³ mi po³owy auta, a¿ trafi na bol±czkê ale ¿eby poszed³ jako¶ na skróty... i wymieni³ tylko to co trzeba, przecie dopiero co zbi³em skarbonkê na zakup Buni.
Ostatnio edytowany przez marekd1986 (2012-06-12 17:42:04)
Ja je¿d¿ê ze swoj± E46 do Stacha. Warto podjechaæ i pogadaæ. On i jego brat je¿d¿± BMW.
Naprawia³em ju¿ u niego ³o¿ysko (u Jatczyñskich twierdzili, ¿e to dyfer...), uszczelkê pod zaworami, poduszki pod silnikiem,
uszczelkê pod turbin±, wymienia³em ¶wiece ¿arowe (¿adna nie grza³a, a auto odpala³o na mrozie).
ten metaliczny dzwiek to moze byc ko³o sprzegla czy cos takiego...albo poduszka silnika, niestety sam przez to przechodzielm i to sa koszty... otoz autko bylo kupione od handlarza i okazalo sie ze trzeba bylo w nie wlozyc 3000 na wstepie bo sprzeglo strasznie drgalo, byla uszkodzona poduszka silnika, tlumik ktory byl za glosny, angielskie lampy, i cos tam jeszcze. Ale oplacalo sie bo Bunia chodzi pieknie i sie nie psuje:)
Jak mo¿esz to nagraj ten d¼wiêk,wrzuæ to pos³uchamy i zobaczymy.Je¿eli chodzi o wa³ i te stukniêcia to czy sprawdza³e¶ poszczególne elementy od skrzyni po pó³osie?
Ten problem czêsto wystêpuje w e46 a przy zabawach bokiem bardziej siê pog³êbi.
Pod³±cza³e¶ gdzie¶ pok kompa?