FANI MARKI Z KONINA I OKOLIC
Panowie,
w moim aucie pojawi³ siê niemi³y ha³as, dobiegaj±cy z ty³u samochodu. Spece od Jatczyñskiego stwierdzili, ¿e to ³o¿ysko. Niestety doszli do tego bez przeja¿d¿ki. Efekt? 300 z³ za naprawê, a ha³as pozosta³... Po reklamacji stwierdzili, ¿e to dyferencja³
Mo¿ecie poleciæ jakiego¶ mechanika, który zna siê na naszej marce?
Mo¿e kto¶ ju¿ naprawia³/wymienia³ dyfer?
Za wszelkie informacje z góry dziêki !
siema. U mnie by³y podejrzenia ¿e to szczêki od rêcznego, co jest mo¿liwe. U mnie posz³a piasta:/ nie pytaj o koszta;/ chyba pisa³em nawet kiedy¶ o tym;) ... ja mam znajomego od bawarkek za FUGO;) ... znaj± siê na rzeczy;)
★★
kolego mam ten sam problem tez od jaki¶ 4 dni s³ysze z ty³u ha³as bede musia³ to zrobic bo to jest troche denerwuj±ce my¶le ze to ³ozysko ale sie okaze jak wymienie
Podnie¶ ty³ wrzuæ 5 i s³uchaj gdzie buczy. Jak wk³adali ³o¿yska to chyba by widzieli ¿e piasta walniêta, ale nigdy nic nie wiadomo... kwestia tego czy buczenie ustaje jak w czasie jazdy wrzucasz luz, hamujesz silnikiem, jak jest na wstecznym itd. druga opcja to mo¿liwe ¿e tak¿e rêczny, lekkie przymrozki s± mog³o co¶ przymarzn±æ. Dyfer fakt drogi ale z wymian± pro¶ciej ni¿ z piast±, jak mechanik dobrze wykasuje to na jedno wyjdzie je¶li sam by¶ wymienia³ dyfer. Piasty, ³o¿yska ju¿ trudno wymieniæ bez prasy.
Buczenie (szum, tarcie) pojawia siê przy prêdko¶ci ok. 40 km/h. Nie ma znaczenia czy jest na biegu, czy na luzie, czy hamuje silnikiem. Na wstecznym nie s³ysza³em, bo nie rozwijam wymaganej prêdko¶ci
Rêczny? Jak to sprawdziæ? Rêczny mam tak s³aby, ¿e na górce auto mi cofa
EDIT.
Na jednym z forów wyczyta³em, ¿e na luzie dyferencja³ nie wydawa³by ¿adnych d¼wiêków.
B±d¼ tu m±dry...
Ostatnio edytowany przez tomek (2011-11-20 21:31:32)
dok³adnie tak, na luzie padaj±cy ju¿ dyfer nie powinien ha³asowaæ ale regu³y nie ma, mi bucz±cy dyfer wytrzyma³ jeszcze 3dni zanim siê rozsypa³. ¯eby sprawdziæ rêczny musia³by¶ zdj±æ tarcze i tam bêdziesz widzia³ czy co¶ siê nie rozsypa³o, a przy zdejmowaniu tarczy bêdziesz czu³ czy co¶ siê czasem nie zablokowa³o... Buczeæ mog± Ci tak¿e wyz±bkowane opony, mo¿na je trochê przypaliæ ale raczej du¿o nie pomo¿e ju¿. Jak widaæ opcji milion, full peklu mo¿na wy³o¿yæ jak bêdziemy mieli pecha i mechanik dopiero na samym koñcu wymieni to co buczy.
Co to znaczy, ¿e popsu³a siê piasta? Przecie¿ to kawa³ toczonej stali. Nie ma w niej ¿adnych elementów ruchomych itp. Je¶li chcesz wyeliminowaæ ³o¿yska to na prostej, równej i szerokiej drodze jed¼ slalomem (p³ynnie prawo-lewo) i s³uchaj czy buczenie zmienia natê¿enie. Je¶li nie to dyfer. Je¶li tak to ³o¿ysko. Je¶li przy skrêcaniu w prawo ha³as narasta to znaczy, ¿e masz dziabniête które¶ ³o¿ysko po lewej stronie :-)
Fachowców za FUGO osobi¶cie nie polecam.
Ostatnio edytowany przez kuba_E30 (2011-11-21 01:39:58)
Kuba piasta tylko wygl±da na kawa³ toczonej stali a w rzeczywisto¶ci bardzo szybko siê zu¿ywa. wszystko ca³y czas pracuje. bywa te¿ tak ¿e ³o¿ysko siada, dostaje luzu i ¶ciera siê piasta i to bardzo szybko. nie ma szans ¿eby ³o¿ysko dobrze siedzia³o na takiej pia¶cie, ca³y czas bêdzie luz.
No ja na allegro zamawia³em. Najgorszy problem zrobi³o mi dobranie prze³o¿enia. Wszystkie szroty w okolicy objecha³em no i lipa. Mam nr do tego go¶cia z allegro, ma dyferencja³y tylko do BMW, jakbys chcia³ to moge Ci go podaæ. No a kupowanie na allegro to loteria. Mo¿e d³ugo ¶migaæ, mo¿e nie. Ja kupi³em od niego no i nie narzekam. Tyle ¿e ja mam du¿± g³owe, i 250z³ da³em za sam dekiel, a 200z³ za dyfer. A nie mog³em spasowaæ od starego bo stary by³ na ma³ej g³owie jak jeszcze by³ 2.0 motor.
Ostatnio edytowany przez Igiel_E30 (2011-11-21 15:22:51)
★
podjedz na chelmonskiego 30 tam jest mechanik co jezdzi niebieskim pontiaciem firebirdem i jest naprawde godny polecenia (na osiedlu nieslusz)
rybadamian napisał:
Kuba piasta tylko wygl±da na kawa³ toczonej stali a w rzeczywisto¶ci bardzo szybko siê zu¿ywa. wszystko ca³y czas pracuje. bywa te¿ tak ¿e ³o¿ysko siada, dostaje luzu i ¶ciera siê piasta i to bardzo szybko. nie ma szans ¿eby ³o¿ysko dobrze siedzia³o na takiej pia¶cie, ca³y czas bêdzie luz.
No to, ¿e piasta mo¿e siê uszkodziæ od zajechanego ³o¿yska to ja wiem. Bardziej mi chodzi³o o to jak piasta mo¿e siê popsuæ skoro ³o¿yska s± ok :-))