FANI MARKI Z KONINA I OKOLIC
Witam, mam taki problem z 523i, ¿e jak je¿d¿ê po mie¶cie to temperatura jest ok tzn. po¶rodku zegara. Natomiast je¿eli jadê na trasie to spada pomiêdzy niebieskie pole a pierwsz± kreskê i wygl±da jakby silnik siê nie dogrzewa³. Wydaje mi siê, ¿e to termostat ale mo¿e ju¿ kto¶ mia³ taki problem i wie w czym problem. Dodam jeszcze ¿e przy je¼dzie po mie¶cie wentylator za³±cza siê chyba prawid³owo bo co jaki¶ czas.
Moderator
te¿ mi sie wydaje ¿e to bêdzie termostat poniewa¿ masz go chyba ca³y czas otwartego i w mie¶cie trzyma temperaturê bo nie wieje tak mocno na ch³odnicê i pozatym w mie¶cie to silnik zawsze mocniej sie nagrzewa tak jak to nieraz widzia³em jak ludziom p³yn wywala³o w korkach na mie¶cie. ale niech siê wypowiedz± wiêksze mózgi z zakresu mechaniki bo na pewno kto¶ taki jest na forum
Pierwsze co zrób to wymieñ termostat to on jest w wiêkszo¶ci przypadków winowajc± nie dogrzanego silnika tzw. ksi±¿kowy przypadek (tak jak Seba-e46 napisa³ pewnie ca³y czas jest otwarty termostat), te¿ tak mia³em tylko z tym ¿e ja mam 2 termostaty i wymieni³em 2 dla ¶wiêtego spokoju ale raczej winny by³ g³ówny :) Tylko jak bêdziesz wymienia³ to nie zapomnij odpowietrzyæ uk³adu ch³odzenia po zabiegu
Moderator
no w³a¶nie adikko5 pochwal siê czy ogarn±³e¶ temat bo jeste¶my ciekawi
tak wiêc przyczyn± by³ termostat, ale przy okazji okaza³o siê ¿e jest pêkniêta ch³odnica i koszty znacznie wzros³y. Po wymianie wszystko dzia³a poprawnie, szybko siê nagrzewa i trzyma odpowiedni± temperaturê. Koszt z wymian± 700z³ i
Moderator
mo¿e kolega odwiedzi³ serwis u pana Smorawiñskiego hehe
Moderator
a no to zmienia postaæ rzeczy hehe. w takim razie da³e¶ jak dla mnie ca³kiem ok choæ powiem Ci ¿e ja i tak auta na tak± naprawê bym rze¼nikom nie odda³ i wola³bym sam ogarn±æ
Moderator
tego to ju¿ nie wiem hehe ale mo¿e dobrej jako¶ci i przez to bo przecie¿ dobrze wiemy jakie s± wide³ki cenowe na czê¶ci w zale¿no¶ci od jako¶ci chyba ¿e Adrian zaszala³ i kupi³ orygina³ hehe