FANI MARKI Z KONINA I OKOLIC
★
Witam wszystkich, mam taki mały problem od jakiegoś czasu słychać w silniku (model e36 316i coupe silnik m43 1,6) delikatne cykane na wolnych obrotach słychać je głównie jak otworzy się maskę ale np podczas przyspieszania na początku mocniej słychać a później już cichnie i tak samo podczas obciążenia np jak przy niższych obrotach wrzucam wyższy bieg albo na 5 biegu mam 60km/h i wciskam gaz tez jest głośniej a później jak obroty wzrosną już tego nie słychać, nie wiem od czego to może być i trochę mnie to niepokoi dodam jeszcze że było to głośniejsze ale wlałem benzynę 100 z shela za 100zł i teraz jest trochę ciszej ale mimo to słychać to cykanie. . . . może miał ktoś podobny przypadek lub orientuje się co może być uszkodzone? z góry dziękuję za pomoc.
★
wiesz miałem w fordzie zawory wymieniane ale to jest inny silnik i trochę inaczej to brzmiało więc ciężko określić . . .
★
tak dodatkowo miałem tłumik na wyjściu z kolektora wydechowego dziurawy i nie było tego słychać dopiero po naprawieniu tłumika usłyszałem te odgłosy . . . .
danielos225 napisał:
wiesz miałem w fordzie zawory wymieniane ale to jest inny silnik i trochę inaczej to brzmiało więc ciężko określić . . .
opropo to jest chyba nagminne w fordach u mnie tez cykaly wymienilem silnik w lepszym stanie z glowica i cykania nie bylo dobra wracajac do tematu jezeli nie jest to glosne cykanie i takie regularne wraz z obratami czyli im wyszle obroty tym szybciej cyka to mysle ze sa to zawory lub tam popychacze :) moze sie malo znam ale mysle ze moze to byc to u mnie w e46 z tym samym silnikiem tez delikatnie slychac cykanie
i to jest benzyna ? czy na gazie ?;-)
cykanie moze byc mniej odczuwalne przy wyzszych obrotach gdyz bardziej slychac dzwiek wydechu itp ;-)
★
Wiem ze stary temat i może nie potrzebnie odświeżam ale to cykanie to były popychacze hydrauliczne zaworów, zostały wymienione i silnik chodzi tak jak powinien a nie jak ciagnik może komuś się przyda ta informacja w razie podobnego przypadku